In mei 2019 publiceerden wij een rapport waarin 10 jaar onderzoek aan de biodiversiteit is gebundeld. Samenvattend: “Teneinde tot een inzicht te komen in de biodiversiteit van de Hortus Alkmaar is een inventarisatie gemaakt. De beschikbare waarnemingen van organismen zoals beschikbaar in diverse bronnen (specialisten en waarnemingen.nl) voor het terrein waarop Hortus Alkmaar is gevestigd (ruim 2 hectare) zijn vanaf 2010 gecombineerd. Niet alle groepen organismen zijn even goed onderzocht, maar we krijgen op deze wijze wel inzicht in de biodiversiteit van dit groene gebied.
In de periode van 2010 tot heden zijn in totaal 1186 inheemse organismen aangetroffen. Het aantal soorten is in werkelijkheid aanzienlijk hoger daar diverse groepen niet of nauwelijks zijn onderzocht. Daarnaast zijn er momenteel nog 521 niet inheemse plantensoorten, die tot de collectie behoren, in cultuur, waardoor Hortus Alkmaar domein is voor tenminste 1710 soorten.
Naast de inheemse planten (476) en cultuurplanten (556) zijn de zoogdieren (17), vogels (134), amfibieën (5), mossen (69), bijen (40), libellen (18), dag- (25) en nachtvlinders (217), lieveheersbeestjes (14), wantsen (20) en sprinkhanen (3), redelijk tot goed onderzocht.
Tot de minder goed onderzochte groepen horen de paddenstoelen, cicaden, dansmuggen, haften, kevers, kreeftachtigen, mineervliegen, spinnen, vliegen, zweefvliegen, wespen, vissen, slakken en wormen. Er komen ten minste 127 soorten voor die te boek staan als zeldzaam tot zeer zeldzaam.
Tevens zijn er 20 soorten die volgens de IUCN-normen voor de rode lijst kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd zijn.
Het complete rapport kun je hier downloaden.