

Weet inmiddels al aardig wat van diafragma, sluitertijd en ISO-waarde en zoek je extra uitdaging. Doe dan mee met deze cursus, waarin je beoordeeld wordt op je werk, werk van andere ziet en weer nieuwe technieken aangereikt krijgt.
Heb je al eens een cursus gevolgd of heb je deel 1 van de gevorderde gevolgd, dan is deze cursus zeker iets voor jou.
Wat is het verschil met de gevorderdencursus deel 1? Tijdens de cursus deel 1 herhalen we diafragma, sluitertijd en ISO-waarde. Tijdens deel 2 gaan we werk afdrukken op fotopapier, gaan we aan de slag met panning en krijg je van alles te weten over kleur. Deze cursus is een afwisseling van beeld, stijl en technische kennis.
Les 1: Lijnenspel
Wat maakt een foto een “te gekke” foto en wat maakt een foto het “net” niet. Ik neem foto’s mee, van diverse fotografen en jij gaat beoordelen wat jij een fijn beeld vindt en wat niet, maar vooral waarom. Het thema is lijnenspel. De opdracht voor deze les is dus ook lijnenspel en dat kan echt van alles zijn. We gaan in de binnenstad van Alkmaar aan de slag.
Les 2: RAW/Kleurruimte
In welk formaat fotografeer jij? We gaan ons richten op RAW-fotografie, maar ook op de kleurruimte van het beeld. Hoe kun je kleuren verbeteren en hoe zit dit in elkaar. We kijken dus naar de mogelijkheden van jouw camera. We bekijken de stappen van A tot Z.
Deze les ga je ook kijken naar verschillende papier soorten en gaan we foto’s afdrukken op professioneel fotopapier. Wat is er op de markt en wat moet je weten over afdrukken
Les 3: Panning
Bewegingsonscherpte onder controle krijgen en gebruik maken van panning. We gaan o.a. bewegende auto’s fotograferen en jij gaat uitvinden wat de beste sluitertijd is en hoe je dit kunt verkrijgen. Je gaat spelen met sluitertijd, diafragma en ISO-waarde en gaat dit zo goed mogelijk combineren voor een te gekke plaat. Tevens ga je het voertuig scherp op de foto krijgen en je achtergrond mooi onscherp.
Les 4: Hyperfocal distance/De optimale scherpte van de lens. hoe maak je je camera schoon, beeldmateriaal bekijken
Een technische les, maar erg handig om te begrijpen hoe het scherpstellen van de lens in zijn werk gaat. We gaan handmatig scherpstellen, maar ook met de functie autofocus en ik ga iets uitleggen over hyperfocal distance. Verder ga ik je leren om je camera zelf schoon te maken. Welke producten kun je hiervoor gebruiken en hoe gaat dit in zijn werk. Kortom een leerzame les.
Beeldmateriaal bekijken. Tevens gaan we deze les ons richten op printen. Wat voor materiaal heb je? Wat voor soorten foto papier zijn er en wanneer druk je op welk materiaal af? We gaan beeld in groot formaat af laten drukken.
Les 5: Strand, werken met licht. Licht beter onder controle krijgen.
Wat is nou een betere plek dan het strand, om licht onder controle te krijgen? Ik ga je leren om in je camera de functie licht vast te zetten, maar ook het beste uit de functie HDR te halen en werken met tegenlicht. Kortom licht wordt deze les de leidraad.
Les 6: Een start met de flitser
Het beeldmateriaal van de les ervoor bekijken. Op wat voor materiaal hebben we uitgeprint, hoe ziet dat eruit en wat zie je als je het uitprint en op de computer. Verder gaan we deze les een start maken met de flitser, wat is hier de toegevoegde waarde van? Heb je een externe flitser dan gaan we hier mee aan de slag, heb je alleen een interne flitser dan gaan we het beste uit je interne flitser halen.
Data: De cursus wordt op diverse locaties gegeven.
Vrijdag 22 januari van 13.00-15.00 in wijkcentrum de Eenhoorn. Vrijdag 5 februari en 5 en 19 maart van 13.00-15.00 bij Hortus Alkmaar, zaterdag 30 januari van 09.30-11.30 wielerbaan Alkmaar en vrijdag 12 maart van 15.00-17.00 op het strand Petten.
Kosten: € 138,00 incl. reader en koffie of thee
Aanmelden: linda@lindakarels.nl