ijsvogels Hortus-april 2014 (41) verkleindAl meer dan 15 jaar zijn de ijsvogels vaste gasten in onze tuin. Ze hebben hun broedplaats in de ecologische oever van de sloot, die de tuin in twee├źn deelt. IJsvogels bouwen hun nest een meter diep in de steile wand van een sloot of rivier. Per jaar brengen ze twee tot drie nesten met jongen groot.

ijsvogel met vis

Foto Ries IJsseldijk

IJsvogels eten alleen levende vis
Tijdens heel strenge winters, als het water bevroren is, zoeken ze vaak voor een korte periode een andere woonplaats. IJsvogels leven namelijk van levende vis, die ze zelf uit het water halen. Gelukkig keren ze altijd weer terug naar hun nest in onze tuin, zodra het warmer wordt. Helaas hebben we ze dit jaar (2018) nog niet teruggezien. Door de strenge vorst in maart is 80% van de ijsvogelpopulatie in on s land uitgestorven. We blijven hopen dat een nieuw koppeltje ijsvogels onze oever ontdekt en zich daar vestigt.

Prachtige blauwe vogel
DSCN8416Voor bezoekers is het altijd afwachten of ze een glimp zullen opvangen van deze prachtige blauwe vogel. Om de kans daarop te vergroten is er nu een speciale kijkhut gebouwd. Vanuit deze luxe hut kunnen de vogels in alle rust bestudeerd en gefotografeerd worden. Een prachtige aanwinst, waar we heel blij mee zijn.

Kijkhut met speciaal glas
DSCN7871De kijkhut is wind- en waterdicht en uitgevoerd met regisseursglas. Dat heeft als voordeel dat bezoekers de vogels wel kunnen zien, maar andersom niet. De kijkhut is geheel door vrijwilligers gebouwd, de materialen zijn gesponsord door diverse bedrijven en gulle gevers.

Hans Dorrestijn
DSCN8438 verkleindOp 28 februari 2016 heeft de bekende cabaretier, schrijver en vogelliefhebber Hans Dorrestijn de nieuwe kijkhut officieel geopend. Onder grote belangstelling opende hij, na het voorlezen van een speciaal voor deze gelegenheid geschreven tekst, de weg naar de hut. De grootste verrassing van de dag was dat het ijsvogelpaartje zich tijdens de ceremonie ook nog even liet zien. Download hier de speech van Hans Dorrestijn.

Hans DorrestijnDSCN8461