30-01-2018: Een van onze trouwe bezoekers vertelt:

Als vriend van de hortus….

loop ik elke week een keer door de tuin. Gaandeweg is dat een traditie geworden. Het is een fijne tuin met steeds weer wat nieuws. Natuur verveelt nooit. En soms wordt er iets nieuws gebouwd, zoals vorig jaar de bak voor de vleesetende planten. Die zag ik wekelijks groeien. En dan staat de tuin ineens vol kunstwerken.

Ik ben foto’s gaan maken en gedurende het jaar zie je dan de tuin veranderen. Ik fotografeer niet alleen de mooie bloemen, die er zeker in het voorjaar en zomer volop zijn, maar ook bijvoorbeeld uitgebloeide zonnebloemen, silhouetten, die zelfs dan nog indruk maken. Leuk zoals er verschillende flora-gebieden zijn gemaakt. De wilde bloemen vind ik het mooist!  Ik geniet van de vele vogels – niet alleen van de ijsvogel. Ik voel me te gast in hun domein. De vlinders, bijen en zelfs de wespen, die je op gepaste afstand moet passeren. Het enigszins verwilderde bos is steeds weer een oase van rust. Met dat bankje, de tingelgeluiden en het stromende beekje.

Af en toe maak ik een praatje met één van de vele vrijwilligers, die deze tuin zo mooi houden. Het is leuk om te horen waar ze mee bezig zijn en waarom. Zelf ben ik slecht in onkruid wieden, omdat ik een plant niet als onkruid zie. Ik beperk me daarom maar tot het relaxt flaneren door de tuin. Met een beetje fantasie waan ik me in “de geheime tuin”.

Kijk voor de foto´s op:

https://foursquare.com/v/hortus-naturalis/5035ff53e4b0368b21b6ed3d/photos

Prijzen natuurfotochallenge uitgereikt tijdens herfstmarkt

De winnaars van de natuurfotochallenge hebben op zondag 15 oktober hun prijzen gekregen. De winnende foto werd gemaakt door Ger Schoehuijs, de 2e prijs was voor Esther Bekker en de 3e prijs voor Arie Bruin. De winnaar (links op de foto) krijgt een privé fotoworkshop van Linda Karels.

1e prijs

 

 

2e prijs

 

 

 

 

3e prijs

Mara Fluitman wint wedstrijd ´Wie bakt de lekkerste kruidkoek´

Voor de bakwedstrijd, die we tijdens de herfstmarkt hebben gehouden als aftrap voor het jaar van de voedselzekerheid in 2018,  zijn veel lekkere kruidkoeken ingeleverd. De opdracht was: maak een lekkere, gezonde kruidkoek met biologische ingrediënten en zonder geraffineerde suiker. De jury vond de gemberkruidkoek van Mara Fluitman het beste. Zij kreeg de 1e prijs, een kookworkshop naar keuze, uit handen van hortusvoorzitter Hans Cornelisse. Download hier het recept.

Poolse kunstenares schildert in de tuin

Deze week (van 7 – 12 augustus) werkt de Poolse kunstenares Malgorzata Ciernioch ´live´ in de tuin. Met haar aquarelblok en -verf zit ze buiten tussen de bloemen of binnen in de kas, waarbij ze bloemen uit de tuin schildert. Haar werk is te zien en te koop in de hortuswinkel. Malgorzata is in 1955 geboren in Polen. Ze studeerde af aan de kunstacademie in Poznan. Ze nodigt haar toeschouwers uit om mee te genieten van de natuur. Het gaat haar niet zozeer om een realistische weergave; de sfeer is belangrijker in haar schilderijen.

Hans Cornelisse nieuwe voorzitter Hortus Alkmaar

Tijdens een gezellige bijeenkomst in de tuin heeft Hans Cornelisse, tot voor kort burgemeester van Langedijk, zich gisteren aan de vrijwilligers voorgesteld als onze nieuwe voorzitter. Hans voelt zich al sinds de oprichting van de stichting in 2011 betrokken bij de hortus. ,,Ik heb affiniteit met de botanische tuin. Het is een groene kamer op het bedrijventerrein. Deze plek betekent veel voor anderen en ook voor mij. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdragen´´. Hans Cornelisse wil zich er de komende jaren met name voor inzetten om de toekomst van de hortus veilig te stellen.

In memoriam Hans van Os, voorzitter Hortus Alkmaar

Tot ons grote verdriet is op 8 mei jl. op 67-jarige leeftijd overleden onze voorzitter Hans van Os. Hans was vanaf de start in 2011 als voorzitter betrokken bij onze stichting. Met zijn onstuitbare energie, gedrevenheid en enthousiasme heeft hij ons altijd geïnspireerd om door te gaan. Het was zijn droom om de toekomst van Hortus Alkmaar veilig te stellen. We hebben hem beloofd dat wij die droom voor hem gaan waarmaken.

Ondanks zijn ziekte bleef Hans altijd genieten en zijn humor was onnavolgbaar. Wat hebben we gelachen om zijn anekdotes en verhalen over zijn jeugd. We zijn Hans enorm dankbaar voor alles wat hij voor ons gedaan heeft en zullen in zijn geest verder gaan.

Rouwkaart Hans van Os

Commissaris van de Koning op bezoek

Mr. RemkesOp woensdag 6 juli 2016 bracht de heer J. Remkes, Commissaris van de Koning, een werkbezoek aan Alkmaar. Onderdeel van het programma was een bedrijfsbezoek aan onze tuin. De heer Remkes werd vergezeld door burgemeester P. Bruinooge, wethouder V. Kloos en een delegatie ambtenaren van de provincie en de gemeente. Het was een zeer succesvolle middag; iedereen genoot.

 

Eerste Hortus-honing

HortushoningVorige week, tijdens de kinderworkshop, is de eerste honing geoogst uit de bijenkasten in onze tuin. De kasten zijn van de Alkmaarse imker Peter Bijpost. Vandaag werden de eerste 12 potjes honing gebracht, voorzien van een eigen etiket. Op de kaasmarkt van 31 juli bieden we het eerste potje aan de wethouder aan.

We staan die ochtend ook met een kraampje in de Markstraat, waar we onze eigen honing verkopen plus alle andere soorten van Peter Bijpost. De voorraad Hortus-honing is beperkt, dus wil je een potje, reserveer het dan.

Taxus baccata voor kanker bestrijdende middelen

Taxus gedraaidOp 21 juli hebben we Taxus baccata geoogst. De jonge scheuten van het snoeiafval hebben we ingeleverd bij het inleverpunt van Intratuin. Dit snoeisel vormt een basisgrondstof voor chemotherapie. In de jonge scheuten van de Taxus baccata zit de scheikundige stof 10 -Deacyl- baccatine, die gebruikt wordt als basisbestand voor een geneesmiddel dat kankerremmend werkt. Een vierde van alle kankergevallen wordt behandeld met geneesmiddelen op basis van Taxus.
Intratuin was blij met het Taxus snoeiafval. Zo hebben we weer een positieve bijdrage kunnen leveren aan de productie van kanker bestrijdende geneesmiddelen.

60-jarig huwelijk in de tuin

Fontijn2Op 14 juli hadden we een heel bijzonder gezelschap te gast. De heer en mevrouw Fontijn vierden hun 60-jarig huwelijk en brachten daarbij een bezoek aan de hortus. De heer Fontijn is jarenlang directeur van VSM geweest en heeft aan de wieg gestaan van de de Alkmaarse kruidentuin.

FontijnDe heer en mevrouw Fontijn zijn vaste bezoekers van onze tuin en we waren vereerd dat zij deze feestelijke dag bij ons wilden vieren. Als cadeau voor dit jubileum schenkt de familie Fontijn aan de hortus een ijsvogelkijkhut. Deze hut wordt in het najaar door onze vrijwilligers gebouwd.


Nieuwe theetuin
30 juni
Naast het terras ligt nu een prachtige nieuwe theetuin. In totaal staan er tien soorten theekruiden, waarmee bezoekers zelf een heerlijk kopje verse kruidenthee kunnen maken. Er is ook een mooie theekaart gemaakt, waarop alle soorten staan afgebeeld en toegelicht. Kijk hier voor meer informatie.

Nieuwe plattegronden in de tuin
DSCN3148Tijdens de beursvloer van De Waaier in november kregen we twee prachtige aanbiedingen: Martijn Wokke van Wokke in Vorm uit Alkmaar bood aan voor ons een nieuwe plattegrond van de tuin te maken en Remy de Jong van De Jong Reclame uit Heerhugowaard schonk ons de borden. Sinds vorige week staan ze in de tuin. Ze maken de bezoekers wegwijs en verschaffen informatie over de geschiedenis van de tuin, de ecologische oevers en de verschillende thematuinen. De plattegrond is ook afgedrukt in onze nieuwe consumentenfolder.

NLDoet weer groot succes
DSCN3155Vrijdag 20 maart deden we al voor de 4e keer mee met NLDoet. Dit jaar kwamen de medewerkers van Verver Export uit Ursem ons helpen met een groot aantal voorjaarsklussen. Gelukkig werkte het weer dit jaar ook mee. Om 9 uur stond de hele ploeg klaar om aan de slag te gaan met kruiwagens vol schelpen, scheppen, verfkwasten en DSCN3169noem maar op. In totaal is er 17m2 schelpen over de paden verdeeld, alle tuinmeubelen zijn opnieuw in de beits gezet, er is een prachtige tuinbank geplaatst, er zijn plantenverkooptafels gemaakt, de theetuin is bestraat en er zijn informatieborden geplaatst. We zijn er echt heel blij mee. Bedankt en graag tot volgend jaar!

Hortus Alkmaar nu (aspirant)lid NVBT
logo%20nvbt[1]Afgelopen zaterdag (22 november) kregen we bericht van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen dat we zijn toegelaten als aspirantlid. Begin dit jaar hadden we een verzoek ingediend om lid te worden. In september kwam de keuringscommissie op bezoek om te kijken of we aan de criteria voldoen. We zijn bijzonder verheugd dat we mogen toetreden tot deze toonaangevende vereniging.

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) is een koepelorganisatie van 24 tuinen (inclusief de nieuwe aspirantleden Hortus Alkmaar en Hortus Haren) verspreid over heel Nederland. De vereniging heeft als missie om een bijdrage  te leveren aan het behoud van biodiversiteit van  planten in het kader van een duurzame wereld.

Kijk op www.botanischetuinen.nl voor meer informatie.

Groene lintjes van Groen Links Alkmaar
IMG_1361 verkleindOp zaterdag 8 november reikte Groen Links Alkmaar in de bibliotheek groene lintjes uit aan mensen en organisaties, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor natuur en milieu in Alkmaar en omgeving. Er waren 8 organisaties genomineerd, waaronder onze stichting. Tweede kamerlid Bram van Ojik maakte de winnaars bekend en speldde hen de groene lintjes op. Onze tuinmannen, Theo en Rutger, kregen de 2e prijs, waar ze (en wij allemaal) erg trots op zijn. Klik hier voor het artikel op de website van Groen Links Alkmaar.

Bestuur weer compleet
bestuur%20nov.%202014%20verkleind[1]Het bestuur van Hortus Alkmaar is weer compleet. Twee dames hebben zich bereid verklaard het bestuur te versterken: Chantal Vansuyt en Petra van Ollesen. Chantal is eigenaar van Inpetto visuele communicatie. Zij gaat zich binnen het bestuur vooral bezighouden met communicatie & pr. Petra is kandidaat-notaris. Zij gaat zich voornamelijk richten op juridische zaken. We zijn erg blij met de nieuwe bestuursleden en wensen hen veel plezier en succes.

Van links naar rechts: Cor Thomas, Chantal Vansuyt, Hans van Os (voorzitter), Ger Koertse (penningmeester) en Petra van Ollesen.

Beurs Gaaf Groen in Hortus Alkmaar
foto 6, verkleindOp zondag 7 september was het een drukte van belang in de tuin. Al om half 8 ´s ochtends waren de eerste standhouders bezig met het inrichten van hun kraam. Om 11 uur stonden de eerste bezoekers voor de poort. In totaal stonden er zo´n 70 kramen met van alles op het gebied van duurzaamheid, natuur en milieu en de ruim 1000 bezoekers genoten met volle teugen van de aangeboden waren, de tuin, de zon, het terras, de muziek enz. Het was zo´n succes dat de organisatie voor 2015 al twee evenementen gepland heeft: een voorjaarsfair op zondag 3 mei en een najaarsfair op zondag 30 augustus.

Eerste huwelijk in Hortus Alkmaar
maaike%20en%20martijn%20188[1]Onder een fraai najaarszonnetje gaf een stralend bruidspaar elkaar vandaag het jawoord in Hortus Alkmaar. Maaike Kraakman en Martijn van der Gragt hadden daarmee een primeur: de eerste huwelijksceremonie in onze sfeervolle kruidentuin.

Maaike heeft al van jongs af aan een band met de voormalige VSM-tuin. Haar moeder heeft meer dan 30 jaar bij de Alkmaarse geneesmiddelenfabrikant gewerkt. Toen Maaike vorig jaar door haar Martijn ten huwelijk werd gevraagd, stelde ze dan ook meteen voor om in de tuin te trouwen.
Dankzij het heerlijke weer kon de plechtigheid op het terras plaatsvinden, wat voor heel mooie plaatjes zorgde. Na zo´n start kan het niet anders dan dat hen een prachtige toekomst wacht.

 

 

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Wanneer u een website bezoekt, kan deze informatie in uw browser opslaan of ophalen, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier uw persoonlijke Cookie Services.

Deze cookies zijn nodig om de website te laten functioneren en kunnen niet worden uitgeschakeld in onze systemen.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Omwille van de prestaties gebruiken we Cloudflare als een CDN-netwerk. Hiermee wordt een cookie "__cfduid" opgeslagen om beveiligingsinstellingen per client toe te passen. Deze cookie is strikt noodzakelijk voor de beveiligingsfuncties van Cloudflare en kan niet worden uitgeschakeld.
  • __cfduid

We gebruiken WooCommerce als een winkelsysteem. Voor het verwerken van producten en bestellingen worden 2 cookies opgeslagen. Deze cookies zijn strikt noodzakelijk en kunnen niet worden uitgeschakeld.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Decline all Services
Accept all Services