side-area-logo

Steenbreek-Week van de Groene Tuin

Steenbreek in Nederland

samen voor meer groen in de buurt

De tuintips van Lodewijk Hoekstra:

Veel mensen nemen stenen in de tuin, omdat ze denken dat dit voor weinig onderhoud zorgt. Toch is uit onderzoek gebleken dat tuinen met veel verharding en dode materialen net zoveel onderhoud met zich meebrengen als groene en natuurlijke tuinen. Dit komt omdat er relatief veel te wieden is en te ‘poetsen’ terwijl groene tuinen vaak zelfregulerend zijn. Zo is het er koeler door het groen en hoef je minder water te geven. Vaste planten zorgen al snel voor een dekkend bladerdek waardoor er bijna geen onkruid tussen de planten groeit en gras hoeft niet meer zo vaak te worden gemaaid, want dan krijg je bloeiende klavers en andere mooie plantjes.

Een levende tuin is goed voor iedereen en vergroenen is niet moeilijk, dus trek die stenen eruit en ga lekker met planten aan de slag.

Bekijk hier de video met uitleg van Lodewijk Hoekstra:

Wist je dat al 80% van onze vlinders zijn verdwenen de afgelopen 100 jaar? Wist je ook dat jouw tuin sterk kan bijdragen aan de diversiteit en dus als stapsteen kan dienen voor insecten, vogels en bijvoorbeeld kleine zoogdieren zoals egels?

Doe mee en maak van jouw tuin een mini natuurgebied en zorg voor veel verschillende soorten groen zoals hagen, bomen, vaste planten en plekken met kruid-achtigen zoals, koolzaad, klavers en brandnetels. Ook helpt het om vogelhuisjes op te hangen en bijvoorbeeld met gesnoeide takken een takkenril te maken. Dit is dan weer een ideale schuilplek voor bijvoorbeeld egels.

Een tuin hoeft ook niet te netjes te zijn dus juist blaadjes laten liggen en rommelige hoekjes creëren. Een klein water element doet wonderen en zorgt al snel voor libellen in de tuin, tevens kunnen vogels en insecten daar water drinken.

Bekijk hier de video met uitleg van Lodewijk Hoekstra:

Vanwege het veranderende klimaat krijg je te maken met langere periodes van droogte en intensere regenval. Piekbuien zorgen voor overbelasting van het riool en vergroten de kans op overstromingen.

Door regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton kun je het vervolgens gebruiken voor de planten in de tuin. Ook kun je de regenpijp afkoppelen van het riool, zodat het op een natuurlijke wijze kan infiltreren in de bodem.

Om te zorgen dat dit goed gaat en het water daadwerkelijk de bodem in zakt, moet je kijken of dit wel mogelijk is. Water loopt namelijk niet weg als er teveel tegels liggen of als de bodem niet goed waterdoorlatend is. Een plantenborder helpt, grindstrook en anders een infiltratiekrat.

Bekijk hier de uitleg van Lodewijk Hoekstra:

De bodem is misschien wel het belangrijkste onderdeel van jouw tuin, maar deze krijgt vaak de minste aandacht. Door te investeren in een rijk bodemleven krijg je gezonde vitale planten die het beter gaan doen en ook veel minder water nodig hebben.

Je kan zelf compost maken van oud tuin- en keukenafval, want deze grond is het allerbeste voor een levende bodem en er zitten veel belangrijke mineralen en bacteriën in. Ook in de borders, vakken met planten, kun je blad en snoeiafval laten liggen. Dit zorgt voor een mulchlaag tussen de planten en maakt dat onkruiden minder snel gaan groeien en vocht verdampt zo minder snel. Op die manier hoef je minder te wieden en water te geven.

Bekijk de uitleg van Lodewijk Hoekstra:

Veel mensen denken dat tuinieren moeilijk is, maar dat valt heel erg mee. Dat is al helemaal zo als je het ‘perfecte plaatje’ loslaat en de natuur als vertrekpunt neemt waarbij alles met elkaar in verbinding staat en er schoonheid zit in alles wat groeit en bloeit.

Het voorjaar is de perfecte tijd om in de tuin aan de slag te gaan, maar gezien de huidige situatie is een bezoek aan een tuincentrum wellicht niet mogelijk. Gelukkig kun je tegenwoordig veel online bestellen en anders kun je altijd nog zelf planten vermeerderen door te zaaien, te stekken of te scheuren.

Zaaien weet iedereen vaak wel, maar stekken is ook leuk om te doen. Het komt erop neer dat je een stukje van een plant neemt zoals een vlinderstruik of een buxus en die opnieuw laat wortelen. Ook kun je bijvoorbeeld vaste planten scheuren door deze op te spitten en met behulp van een schop in meerdere stukken te verdelen.

Op internet kun je hier veel informatie over vinden, succes!

Bekijk hier de uitleg van Lodewijk Hoekstra:

De manier waarop jij jouw tuin onderhoudt kan een grote impact hebben op het milieu, zowel negatief als positief. Zo kun je een gazon 30 keer per jaar maaien met een motormaaier omdat het veel bemest en geïrrigeerd wordt, maar je kan het ook 6-8 elektrisch maaien per jaar waardoor het gras wilder wordt en meer bloemrijke soorten krijgt.

Laat in de borders en plantvakken het liefst zoveel mogelijk organisch materiaal als blad liggen, dit is goed voor het bodemleven. Mijd te allen tijde chemische middelen voor schoonmaken of bestrijden, voor alles is altijd een milieuvriendelijk alternatief.

Doe zoveel mogelijk werk in de tuin met de hand, al die apparaten heb je vaak helemaal niet nodig en met de hand wordt het vaak netter. Zo kun je onkruid ook vaak goed plukken en doordat je de voegen niet leegspuit met een hogedrukreiniger komen er mosjes in die zorgen voor een dichte voeg waar verder niets meer in groeit.

Bekijk hier de uitleg van Lodewijk Hoekstra:

Er is niets leukers dan vogels in de tuin, want ze zorgen voor leven en het is een indicator dat je leefomgeving gevarieerd is en ook goed voor jou als mens om in te wonen.

Als je vogels in de tuin wilt, moet je op drie dingen letten, ook wel de drie V’s genoemd. Voedsel, veiligheid en voortplanting. Voedsel bestaat bijvoorbeeld uit bedragende struiken zoals krent en lijsterbes, maar ook uit een gezonde bodem waar veel organisch materiaal ligt en wormen te vinden zijn.

Voor veiligheid kun je denken aan struiken en hagen waar ze in kunnen schuilen. Meidoorn of vuurdoorn zijn extra geliefd vanwege hun doorns, want katten en andere dieren kunnen hier niet in komen. De voortplanting kun je bespoedigen door nestkastjes op te hangen. Let op er zijn verschillende soorten voor verschillende vogels en je moet ze het liefst beschut ophangen wijzend richting het oosten.

Meer informatie kun je vinden op www.vogelbescherming.nl.

Bekijk hier de uitleg van Lodewijk Hoekstra: