Zondag 22 april: Plant&Eter, eetbare planten

Op zondag 22 april openen we het seizoen 2018 met een themadag over moestuinen. 2018 is het internationale jaar van de voedselzekerheid en daar willen we als botanische tuin graag ons steentje aan bijdragen. De tuin is die dag open van 12.00 – 17.00 uur, de entree is gratis.

Programma:
12.00 uur: opening van het nieuwe seizoen en onthulling windwijzer door de heer Albert Dekker van Rabobank Alkmaar
12.30, 13.45 en 15.00 uur: rondleidingen langs eetbare planten door Ger Augustus
14.30 uur: lezing en boekpresentatie ´Groene revolutie – Van vezels tot vanille´ door Evelien Rozema

Voedingsdeskundige Krista Boots verzorgt korte workshops pesto´s maken van wilde planten,  fotograaf Linda Karels verzorgt een workshop/rondleiding natuurfotografie. Tevens geeft zij die middag de aftrap van de nieuwe natuurfotochallenge die dit jaar als thema ´bestuivers´ heeft. Kinderen kunnen een bloempotje maken van krantenpapier en een speurtocht doen.

Ook is er een markt met biologische producten van de volgende deelnemers:
De Tuinstek                                 Groenteplanten
Molen de Gouden Engel           Bakmixen en meel
De Buurderij Alkmaar               Droogbonen, pindakaas, mosterd
Krista Boots                                 Kookworkshops
Geke van den Berg                     Green en red powder van biologische groente
Zeewaar                                        Zeewier en zeezout
Ynske Hoekstra                          Jam en chutney´s
Hortus Alkmaar                         Planten, zaden, kweekkistjes

13 mei: Moederverwendag
Zondag 13 mei worden alle moeders bij ons in het zonnetje gezet. Ze kunnen meedoen met leuke workshops, zoals bonbons maken, een kruidenstempel maken, origami (Japanse vouwkunst), een scrub maken, een armbandje of een klein bloemstukje maken. Voor de moeders zijn de workshops gratis, anderen betalen een kleine vergoeding. Kinderen kunnen onder begeleiding knutselen voor mama of oma.

Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Entree: € 4,50 voor volwassenen, € 2,25 voor kinderen van 8 t/m 15 jaar, kinderen t/m 7 jaar gratis.

10 juni: gezondheidsmarkt
Zondag 10 juni organiseren we samen met een aantal ´bewoners´ van de Ondernemerstuin een gezondheidsmarkt. Op de markt is een groot aantal therapeuten en coaches van allerlei disciplines aanwezig om uitleg, proefbehandelingen,  workshops en lezingen te geven. In de tuin worden rondleidingen verzorgd. Voor de kinderen is er een leuke, leerzame speurtocht. Uiteraard zijn er ook allerlei lekkere en gezonde producten verkrijgbaar.

Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Entree: € 4,50 voor volwassenen, € 2,25 voor kinderen van 8 t/m 15 jaar, kinderen t/m 7 jaar gratis.

8 juli: bijendag
Zoals elk jaar in juli organiseren we samen met de imkers van de bijenstal een bijendag. Onder begeleiding van een imker kan er een bezoek gebracht worden aan de dichtbij gelegen bijenstal, waar tientallen bijenkasten staan. Ook in de tuin staan bijenkasten en verschillende bijenhotels. Kinderen kunnen een bijenhotel maken voor thuis. Er zijn ook allerlei bijenproducten verkrijgbaar, zoals veel verschillende soorten honing, bijenwas, bijenwaskaarsen, honingsnoepjes en mede.

Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Entree: € 4,50 voor volwassenen, € 2,25 voor kinderen van 8 t/m 15 jaar, kinderen t/m 7 jaar gratis.

26 augustus: beestjesdag

22 en 23 september: kunst- en creativiteitweekend
foto (8) bijgesneden
Op zaterdag 22 en zondag 23 september is het weer kunstweekend. In de tuin en de kas zijn dan exposities van kunstenaars van Crejat en van cursisten van Atelier16, beide uit Alkmaar.

Cursisten van Atelier16 geven in de tuin demonstraties beeldhouwen. Op zondag is er op het terras een kleine kunstmarkt waar amateurkunstenaars hun werk tonen, zoals tekeningen, schilderijen, sieraden, glaskunst en foto´s. Op zondag worden er workshops intuïtief schilderen gegeven en origami (papier vouwen). Om 15.00 uur geeft Linda Karels een lezing over natuurfotografie in het bezoekerscentrum. Kinderen kunnen onder begeleiding stenen beschilderen. Op zondagmiddag verzorgt close harmony group Delirious uit Heiloo om 14.00 en 15.00 uur een muzikaal optreden.

Op zondag zijn er ook gratis rondleidingen door de tuin onder leiding van deskundige  gidsen. Hortus Alkmaar is op zaterdag en zondag geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Zondag 14 oktober: herfstmarkt met gratis entree
IMG_5503
Op zondag 14 oktober houden we een herfstmarkt als afsluiting van het seizoen. Er is die dag een leuke markt met huisgemaakte chutney’s, jams, mosterd, kruidenzalf en -olie, natuurlijke geurpotjes, vilten sjaals, biologische planten, zaden, bloembollen en pompoenen. Er zijn lezingen en demonstraties bloemschikken en er worden rondleidingen gegeven.
Ook voor kinderen is er die middag natuurlijk weer wat leuks te doen.  Ze kunnen een speurtocht doen en knutselen met herfstmaterialen.