In de maanden mei, juni, juli, augustus en oktober is er elke 2e zondag van de maand een themadag. In september is het 3e weekend altijd kunstweekend. Tijdens alle themadagen is de tuin open van 12.00 – 17.00 uur. De entree is € 4,50 voor volwassenen, € 2,25 voor kinderen van 8 t/m 15 jaar, gratis voor kinderen t/m 7 jaar. Er zijn gratis rondleidingen en kinderactiviteiten.

 9 juli: bijendag
DSCN4451 verkleind
De 2e zondag van juli is het bijendag. Samen met de imkers van de bijenstal houden we een themadag over bijen, waar voor jong en oud van alles te beleven is.
Er zijn imkers aanwezig, die demonstraties en uitleg geven, er wordt een diapresentatie gegeven over bijen en er worden rondleidingen gehouden. Vanuit de tuin worden doorlopend excursies gehouden naar de vlakbij gelegen bijenstal. Kinderen kunnen onder begeleiding een insectenhotel maken.
Het hele weekend zijn er ook bijenproducten te koop, zoals verschillende soorten honing, mede, honingsnoepjes, bijenzalf en natuurlijk ook een groot assortiment bijvriendelijke planten.

13 augustus: beestjesdag
DSCN1525Op de 2e zondag van augustus staat alles in het teken van beestjes. Wat krioelt er in het water en in de composthoop? Welke bijen en vlinders vind je in de tuin? Hoe zien wandelende takken er van dichtbij uit? Ontdek het allemaal tijdens deze middag, die leuk is voor kinderen én volwassenen.
Kinderen kunnen met netjes waterdiertjes scheppen en bestuderen, een insectenhotel maken en een speurtocht maken met een rugzakje. Ook kunnen ze met zoekkaarten de tuin in om bijen, lieveheersbeestjes of vlinders te bekijken. Er zijn die dag ook gratis rondleidingen door de tuin.

De dierenambulance Alkmaar is ook weer van de partij. Ze komen met de ambulance en twee vrijwilligers om uitleg te geven over hun werk. Er ook allerlei leuke en lekkere dingen te koop, zoals loepjes, insectenpotjes, bijenzalf,  boeken, honing en honingsnoepjes.

16 en 17 september: kunstweekend
foto (8) bijgesneden
Op zaterdag 16 en zondag 17 september is het weer kunstweekend. In de tuin en de kas zijn dan exposities van kunstenaars van Crejat en van cursisten van Atelier16, beide uit Alkmaar.

Cursisten van Atelier16 geven in de tuin demonstraties beeldhouwen. Op zondag is er op het terras een kleine kunstmarkt waar amateurkunstenaars hun werk tonen, zoals tekeningen, sieraden en foto´s. Op beide dagen worden er workshops intuïtief schilderen gegeven en op zondag ook origami. Kinderen kunnen onder begeleiding stenen beschilderen. Op zondagmiddag verzorgt close harmony group Delirious uit Heiloo om 14.00 en 15.00 uur een muzikaal optreden.

Beide dagen zijn er gratis rondleidingen door de tuin onder leiding van deskundige   gidsen. Hortus Alkmaar is op zaterdag en zondag geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Zondag 15 oktober: herfstmarkt met gratis entree
IMG_5503
Op zondag 15 oktober houden we een herfstmarkt als afsluiting van het seizoen. Er is die dag een leuke markt met hapjes, huisgemaakte chutney’s en jams,  biologische planten, zaden, bloembollen en pompoenen. Er zijn demonstraties bloemschikken en er worden rondleidingen gegeven.
Ook voor kinderen is er die middag natuurlijk weer wat leuks te doen.  Ze kunnen een speurtocht doen en knutselen met herfstmaterialen.