In de maanden april tot en met oktober is er elke maand een themadag op de 2e of 3e zondag. Tijdens alle themadagen is de tuin open van 12.00 – 17.00 uur. De entree is € 4,50 voor volwassenen, € 2,25 voor kinderen van 8 t/m 15 jaar, gratis voor kinderen t/m 7 jaar. Er zijn gratis rondleidingen en kinderactiviteiten.

22 april: opening seizoen met themadag over moestuinen aanleggen
Op zondag 22 april openen we het seizoen 2018 met een themadag over het aanleggen van een moestuin. 2018 is het internationale jaar van de voedselzekerheid en daar willen we als botanische tuin graag ons steentje aan bijdragen.

Er is die dag om 13.00 uur een lezing over het aanleggen van een moestuin door Rutger Polder en om 14.30 uur een lezing en van Evelien Rozema over haar nieuwe boek ´Groene revolutie – Van Vezels tot vanille´. Verder zijn er workshops pesto´s maken, rondleidingen, kinderactiviteiten en een gezellige markt met biologische producten.

De tuin is die dag open van 12.00 – 17.00 uur, de entree is gratis.

13 mei: Moederverwendag

10 juni: gezondheidsmarkt

8 juli: bijendag

26 augustus: beestjesdag

22 en 23 september: kunst- en creativiteitweekend
foto (8) bijgesneden
Op zaterdag 22 en zondag 23 september is het weer kunstweekend. In de tuin en de kas zijn dan exposities van kunstenaars van Crejat en van cursisten van Atelier16, beide uit Alkmaar.

Cursisten van Atelier16 geven in de tuin demonstraties beeldhouwen. Op zondag is er op het terras een kleine kunstmarkt waar amateurkunstenaars hun werk tonen, zoals tekeningen, schilderijen, sieraden, glaskunst en foto´s. Op zondag worden er workshops intuïtief schilderen gegeven en origami (papier vouwen). Om 15.00 uur geeft Linda Karels een lezing over natuurfotografie in het bezoekerscentrum. Kinderen kunnen onder begeleiding stenen beschilderen. Op zondagmiddag verzorgt close harmony group Delirious uit Heiloo om 14.00 en 15.00 uur een muzikaal optreden.

Op zondag zijn er ook gratis rondleidingen door de tuin onder leiding van deskundige  gidsen. Hortus Alkmaar is op zaterdag en zondag geopend van 12.00 – 17.00 uur.

Zondag 14 oktober: herfstmarkt met gratis entree
IMG_5503
Op zondag 14 oktober houden we een herfstmarkt als afsluiting van het seizoen. Er is die dag een leuke markt met huisgemaakte chutney’s, jams, mosterd, kruidenzalf en -olie, natuurlijke geurpotjes, vilten sjaals, biologische planten, zaden, bloembollen en pompoenen. Er zijn lezingen en demonstraties bloemschikken en er worden rondleidingen gegeven.
Ook voor kinderen is er die middag natuurlijk weer wat leuks te doen.  Ze kunnen een speurtocht doen en knutselen met herfstmaterialen.