Op 25 april is Cameraland te gast en kun je warmtebeeldkijkers in de praktijk testen! In Hortus Alkmaar zit van alles verscholen wat je met het blote oog niet ziet, maar wél met een warmtebeeldkijker. We beginnen bij daglicht en stoppen als het helemaal donker is. De Warmtebeeld avond vindt plaats van 19:00 tot 22:30 uur. Deelname is gratis, maar er zijn beperkte plaatsen. Meld je aan via deze link.
Warmtebeeldkijkers voor avond en overdag
Kan je warmtebeeldkijkers alleen bij nacht gebruiken? Nee! Overdag zijn warmtebeeldkijkers honderd procent inzetbaar om dieren op te sporen die met het blote oog onvindbaar zijn. De roerdomp in het riet, de ransuil in de boom, het merelnest in de heg: je vindt ze moeiteloos!
Warmtebeeld is ideaal voor veeleisende natuurobservatie
Stel, je hoort een bosuil. Je richt de warmtebeeldkijker op de boom waar je denkt dat hij zit. Je vindt hem moeiteloos. En misschien blijkt dat er nog meer zitten dan je dacht! Warmtebeeldkijkers maken infraroodstraling zichtbaar. En dat betekent dat levende wezens makkelijk op te sporen zijn, ook door gebladerte en riet heen! Bij daglicht en bij nacht.
Infraroodkijkers versus warmtebeeldkijkers
Warmtebeeldkijkers worden nog wel eens verward met infraroodkijkers. Infraroodkijkers zenden zelf infrarood licht uit. Alles wat je ermee verlicht wordt zichtbaar. Maar dat betekent meteen dat je alles wat verscholen is niet kunt zien. Warmtebeeldkijkers kijken door bladeren, riet en andere obstakels heen. Je kunt vaak zelfs zien of een nestkast wordt bewoond.
Ook lichtsterke verrekijkers testen
Tijdens deze Warmtebeeld avond kun je ook selectie lichtsterke verrekijkers testen, zodat je kunt beoordelen welke winst verrekijkers met 50mm en 56mm objectiefdiameter aan winst te bieden hebben. Denk met name aan 8,5×50, 8×56,10x 50 en 12×50. Neem je eigen kijker mee om te vergelijken.