Laden
a

De tuin

Skal-gecertificeerd

Al 40 jaar biologisch beheer

Bij Hortus Alkmaar kweken we de planten op biologische wijze. Dus zo natuurlijk mogelijk. Kenmerkend voor onze tuin is het werken met soortecht uitgangsmateriaal gecombineerd met verschillende soorten beheer van de vruchtbaarheid van de bodem. Daarnaast stimuleren we de biodiversiteit van flora en fauna.

We telen de geneeskrachtige planten in de volle grond, buiten of in een foliekas. We maken geen gebruik van genetisch gemodificeerde planten. Voor het winnen van zaden gebruiken we meerdere ongelijke maar gezonde planten, om tot sterk uitgangsmateriaal te komen.

Het beheer van de bodemvruchtbaarheid varieert per biotoop en productieveld. Bij de meeste biotopen vindt verschralingsbeheer plaats en bij de productieveldjes recycling van biologisch plantaardig materiaal. Zo worden de planten gevoed door de ecosystemen van de bodem.

De variatie aan planten en het beheer zonder gebruik van chemische middelen hebben een positief effect op de biodiversiteit. Er komen meer dan 1.000 soorten planten en 500 soorten dieren voor in de tuin. Alleen al het aantal soorten bijen (40), libellen (18), dag- (25) en nachtvlinders (217) is indrukwekkend.

De term ´biologisch´ is beschermd om te voorkomen dat zij wordt gebruikt voor niet-biologische producten. Skal Bio-controle ziet erop toe dat er conform de richtlijnen biologisch geproduceerd wordt. Dit doet Skal in opdracht van het ministerie van LNV.

Hortus Alkmaar beschikt sinds 1997 over het EKO-keurmerk van Skal Biocontrole. Hortus Alkmaar is gecertificeerd onder nummer NL-BIO-01 028100.

--

Wees welkom in onze kleurrijke, educatieve botanische tuin met geneeskrachtige planten, (ijs)vogels, vissen en nog veel meer. Maak het mee!