Laden
a

Kunst in de Hortus

Kunst en natuur gaan goed samen

Dat werd bevestigd in een onderzoek dat wij vorig jaar hielden onder onze bezoekers. De kunst maakt de tuin aantrekkelijker en de tuin laat de werken mooi tot hun recht komen. Een bezoekje aan de expositie beeld&tuin met beelden van professionele beeldhouwers is dan ook meer dan de moeite waard. Kijk voor muziek en meer in onze activiteiten.

Liesbeth Bijwaard

Liesbeth Bijwaard

De belangrijkste verandering van de natuur is de groei! In mijn werk laat ik takken van de Agave Americana zien, die op bijzondere wijze groeien. Deze takken giet ik af in brons.’ Liesbeth Bijwaard istudeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie Amsterdam (beeldhouwen) en volgde de Lerarenopleiding D’Witte LeLi. (handvaardigheid/ textiele werkvormen).

www.liesbethbijwaard.com

referentie #33
Titel: Bloemtak “Agave Americana”
Materiaal: Brons
Afmetingen: 118h x 47 x 14 cm
Prijs: €4.000,-

referentie #55
Titel: Vlecht
Materiaal: Brons
Afmetingen:151h x 35 x 21 cm
Prijs: €4.200,-
 

Dorry van Haersolte

Dorry van Haersolte

Dorry van Haersolte, geboren in Pretoria, Zuid Afrika, studeerde af als beeldhouwer aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Zij werkt behalve met brons, gietijzer, hout en steen ook met handgeschept papier en Oost-Indische inkt. Het werk geeft haar fascinatie weer voor natuurlijke processen en de kracht waarmee die zich voltrekken. Haar materiaal wordt zichtbare energie, sporen van wat ooit heeft bestaan en van hetgeen nog gezien gaat worden.

Voor Van Haersolte is de natuur in haar eindeloos gevarieerde visuele verschijning een bron van inspiratie, maar haar werk roept slechts zelden de individuele karakteristieken op van bomen of planten, dieren of mensen. Zij lijkt zich meer te richten op abstracte fenomenen. Enerzijds zoekt ze, vooral in haar tekeningen in gewassen inkt, haar motieven in het immateriële aspect van de natuur: het effect van wisselend licht op water, van de wind die door het bladerdek van een boom speelt. Anderzijds exploreert ze met overgave de ruwe en rauwe materie, gesteenten, erts, hout.

Haar lage op de grond liggende gietijzeren sculpturen doen denken aan over elkaar schuivende aardschollen, andere beelden hebben iets van rotsformaties in woestijngebieden of door zon en droogte gelooide stronken van olijfbomen.
Haar werk is geen kunst van het incident of van het moment, het is een kunst van de longue durée.

www.dorryvanhaersolte.nl

referentie #34
Titel: Zonder titel
Materiaal: Gietijzer
Afmetingen: 35 x 132 x 61 cm
Prijs: €6.500,-

referentien #57
Titel: Zonder titel
Materiaal: Gietijzer
Afmetingen: 65 x 103 x 30 cm
Prijs: €6.500,-

Jan van der Haven

Jan van der Haven

Jan van der Haven is beeldhouwer, medailleur en studeerde van 1965 tot 1970 aan de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. De mens en het thema ‘grenzen’ staat centraal in het oeuvre van Jan van der Haven en wordt verbeeld in de volgende beelden:
Torso’s, de huid van het menselijk lichaam als grens tussen onze gedachten en gevoelens en de invloeden van de ons omringende buitenwereld.

Containerconstructies, als symbool voor het doorbreken van grenzen. Le Cortège, een stoet van “chariots des enfants”, als hommage aan het kind dat slachtoffer was en nog is – van velerlei vormen van grensoverschrijdend gedrag.

Oprichter en participant van de “COÖPERATIE”, in de oude kaasfabriek te Schoorl , permanente expositieruimte van de beeldhouwers Jan van der Haven, Joop Hollanders, Ger Viegers.

www.kunstenaarscentrumbergen.nl/project/jan-van-der-haven/

referentie #35
Titel: De drie Gratiën
Materiaal: Brons
Afmetingen: 45h x 38 x 20 cm
Prijs: €6500.-

referentie #16
Titel: transito II
Materiaal: Cortenstaal
Afmetingen: 148h x 108 x 60 cm
Prijs: €6500.-

Joop Hollanders

Joop Hollanders

6Joop Hollanders studeerde aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. ‘Mijn werk bestaat uit harmonisch in elkaar overgaande massa’s, die tegelijkertijd één voor één worden benadrukt. Het gaat om de noodzaak van het complementaire: het zwaar-lichte en het rond-scherpe. De vormen zijn net niet symmetrisch, toch geven ze juist daardoor de indruk dat de volumes vanzelfsprekend hun plaats hebben gevonden. Soms raken ze elkaar, soms houden ze op kleine afstand van elkaar stil, alsof de beelden een moment hun adem inhouden.’

www.joophollanders.nl

referentie #36
Titel: Consonante nr 9
Materiaal: Brons
Afmetingen met sokkel: 113h x 80 x 54 cm
Prijs: op aanvraag

referentie #18
Titel: Duet
Materiaal: Plaatstaal
Afmetingen met sokkel: 260 x 90 x 60 cm
Prijs: op aanvraag

referentie #19
Titel: Drieluik
Materiaal: Brons
Afmetingen met sokkel: 140 x 60 x 30 cm
Prijs: op aanvraag

Roland de Jong-Orlando

Roland de Jong Orlando

In zijn werk toont Roland de Jong Orlando zijn fascinatie met systemen, patronen, regels en het creatieve gebied tussen wiskunde en esthetiek. Ritme, harmonie, symmetrie, opbouw en ontwikkeling binnen het geheel van de sculptuur zijn daarbij belangrijke aspecten voor hem.

De synergie tussen licht en beeld zorgt voor kleurschakeringen in het materiaal, waardoor de ruimtelijkheid benadrukt wordt: het licht toont het beeld, het beeld toont het licht. (Schijndel, 1961) Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam (1990)

www.instagram.com/dutch.sculptor

referentie #39
Titel: Counterpoise
Materiaal: Cortenstaal
Afmetingen: 45h x 25 x 25 cm – met sokkel 95h cm
Prijs: €3.400.-

referentie #56
Titel: V-stacked
Materiaal: Cortenstaal
Afmetingen: 65h x 26 x 39 cm – sokkel 45 x 30 x 30 cm
Prijs: €2.900.-

Bert Neelen

Bert Neelen

Bert Neelen maakt bronzen sculpturen van takken van de Lariks. Hij bewerkt de takken: hij doorboort ze, voegt takjes of andere elementen toe. Vervolgens worden er van deze takken gietmodellen gemaakt: alle takken worden voorzien van gietkanalen. Daarna worden ze in brons gegoten. Zodra ze gegoten zijn, slijpt hij de gietkanalen bij en voorziet hij de takken van een patina. De sculpturen staan op een bronzen sokkel. De lengte en het bronsgewicht per tak varieert. Alle sculpturen zijn unica’s. Bert Neelen is aangesloten bij galerie AdK actuele kunst in Amsterdam

Naast bronzen sculpturen maakt Bert Neelen ook werk in opdracht. De opdrachtgevers zijn gemeentes en bedrijven.

Zijn beelden bevinden zich in particuliere collecties; en in bedrijfscollecties van o.a. Ministerie van Buitenlandse Zaken, Kon. Shell, Bouwfonds Nederlandse Gemeenten, Provincie Noord-Holland.

www.bertneelen.nl

referentie #40
Titel: Stairway
Materiaal: Brons
Afmetingen: 12,5 x 12,5 x 96h cm
Prijs: €4.750,-

referentie #54
Titel: Galactica
Materiaal: Brons
Afmetingen: 13 x 13 x 82h cm
Prijs: €4.750,-

Ursula Neubauer

Ursula Neubauer

Het kunstwerk ‘Buidel’ hangt in het KasCafé. Ursula: “De inspiratie voor deze hangende sculptuur bestaande uit papier-maché en klei kreeg ik in een orchideeën tuin in Florida waar een reuzen orchidee me aan iets dierlijks deed denken. Bij de uitvoering onderging het object vanzelf diverse metamorfosen die associaties met inwendige organen en erotiek bevorderen.”

Ursula Neubauer heeft literatuur aan Duitse universiteiten gestudeerd en haalde een MFA van de Carnegie Mellon University in Pittsburgh.

www.ursulaneubauer.nl

referentie #51
Titel: Buidel
Materiaal: Papier maché klei
Afmetingen: 146 x 40 x 30 cm
Prijs: €2.500,-

Karin van Ommeren

Karin van Ommeren

 Ik kreeg mijn opleiding aan het Hoger Sint Lukas Instituut te Brussel in de beeldhouwklas onder leiding van Koen Tinel. Mijn beelden zijn gemaakt van steen. Dat materiaal vertelt zelf al een verhaal. Zij vertelt over de aarde, waar het leven begint, over de geschiedenis die we met ons meedragen, de grond waarop we lopen. En terwijl ik mijn beelden vormgeef in dat materiaal, hoop ik iets van dat verhaal door te kunnen geven.

www.karinvanommeren.com

referentie #41
Titel: All-round-right
Materiaal: Multicolor rood graniet
Afmetingen: 79 x 70 x 21 cm
Prijs: €3.500,-

referentie #21
Titel: Abstract
Materiaal: Braziliaans geel graniet
Afmetingen: 72 x 70 x 20 cm
Prijs: €3.500,-

referentie #22
Titel: Slangenkop
Materiaal: Afrikaans graniet (impala)
Afmetingen: 72 x 45 x 17 cm
Prijs: €3.200,-

Carla Rump

Carla Rump

Een gesprek met de boom
Een spiegeling in de boom waarbij heden en verleden samenkomen.
Een Eik als beeld

– Door Carla Rump

Dit beeld uit een eik is gemaakt als een duet. Ik geef bomen een tweede leven. Het gaat om een spiegeling omdat alles veranderd maar niets verdwijnt. We leven in roerige tijden en met mijn beeld wil ik laten zien dat de natuur ons leven geeft. Aan de groeiringen van de boom kunnen we veel aflezen over groei en ontwikkeling. Ze behoren bij onze geschiedenis en zorgen voor zuurstof.

Het besef dat wat we boven de grond waarnemen van een boom ook in massa onder de grond is, is bijzonder. Zo zijn boomkruin en wortelstelsel complementair aan elkaar. In het beeld zijn er twee figuren die specifiek naar de groeiringen kijken en bezinning afdwingen.

Hoe meer we weten van bomen hoe beter wij er mee om gaan zodat we een nieuw perspectief krijgen. We leren vanuit het verleden voor een beter heden (hopelijk)

Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Accademia de belle Arti, Bologna, Italie, Academie voor Schone kunsten, Antwerpen.

www.carlarump.nl

referentie #42
Titel: Kringloop
Materiaal: Eikenhout
Afmetingen: 110h x 40 x 40 cm
Prijs: €3.500,-

Gigja Reynisdottir

Gígja Reynisdottir

Gígja Reynisdóttir is een IJslandse kunstenares woonachtig in Bergen. Ze behaalde haar MFA aan het Sandberg Instituut te Amsterdam richting Video Art and Installations.

Haar werk bestaat voornamelijk uit tekeningen, installaties en objecten. In haar werk focust zij op de complexiteit van de menselijke emoties, relaties en maatschappelijke aspecten.

“In mijn werk verweef ik mijn twee grootste inspiratiebronnen; de natuur en de condition humaine. Kenmerkend is de centrale rol van de mens in vorm en gedrag. Door toepassing van natuurlijke vormen en/of materialen weerspiegel ik actuele maatschappelijke thema’s die mij op dat moment bezig houden.”

www.gigjareynisdottir.com

referentie #43
Titel: Lost in the woods
Materiaal: Roestvrij staal
Afmetingen: 80 x 45h cm – met sokkel 140 cm hoog
Prijs: €4.950,-

Maria Schilder

Maria Schilder

Maria: ‘De oneindige diversiteit aan verschijnselen in de natuur en de extreme contrasten in bestaansvormen zijn voor mij een bron van verwondering. Daaruit ontstaan de ideeën voor mijn beelden, een spel tussen het materiaal en de vorm. Maar ook omgekeerd het associatief spelen met vorm en materiaal, waardoor nieuwe betekenis ontstaat. Niet om de zichtbare werkelijkheid af te beelden, uiteindelijk om een beeld neer te zetten dat aanzet tot een gedachten’.

Maria volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten, Amsterdam.

www.mariaschilder.nl

referentie #44
Titel: Reflection
Materiaal: Cederhout, koper
Afmetingen: 100h x 240 x 70 cm
Prijs: in overleg

Rob Schreefel

Rob Schreefel

Rob: ‘Ik streef er naar om de fysieke beleving even belangrijk te maken als het visuele, optische aspect. Een geslaagd beeld zou niet alleen interessant om te zien moeten zijn maar er moet ook een fysiek aspekt zijn, een lichamelijk ervaring. De maatvoering is dan natuurlijk van belang en de uitdaging om in het beeld of door het beeld te kunnen kijken. Ik merk de laatste jaren dat ruimtelijk werk waar alleen naar gekeken kan worden mij niet meer uitdaagt.

Na een zoektocht als beeldhouwer 40jaar geleden in verschillende materialen zoals brons, staal, beton, hout en kunststoffen koos ik uituindelijk voor steen. Met name graniet vanwege de ongenaakbare uitstraling de weerbestendigheid en toch ook de altijd interessante huid van de steen. Geen materiaal met zoveel verschijningsvormen in kleur en bewerking of juist en dat is het mooiste, geen bewerking.

Steen is haast letterlijk een tijdloos materiaal, in deze tijd en altijd geweest, in alle culturen en tijden. Een van de meest inspirerende momenten is om zelf in steengroeves of akkers en weilanden in Frankrijk, Spanje of Duitsland de stenen en keien uit te zoeken en zelf te bergen dwz. met mijn eigen vrachtwagen op te halen als een soort buit die ik binnenhaal.

Rob Schreefel studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.

www.kunstenaarscentrumbergen.nl/project/rob-schreefel

referentie #45
Titel: Gedeelde elliptoide
Materiaal: Dioriet grondplaat rood graniet
Afmetingen: 250 cm hoog
Prijs: op navraag

Lies van der Sluis

Lies van der Sluis

In het werk van Lies van der Sluis komen vormen vaak tot stand door waarnemingen in de natuur. Daarna gaan ze een eigen leven leiden met als resultaat: geometrische abstracte beelden.

Constructies, onderlinge verhoudingen en ritmen intrigeren haar. Ze zoekt altijd naar een helderheid in vorm en kleur. Er ontstaan vaak series vanuit één basisvorm. In haar vrije werk geeft ze meestal de voorkeur aan staal, geïnspireerd door de scheepsbouw in Monnickendam waar ze haar atelier heeft.

www.liesvandersluis.nl

referentie #46
Titel: SPEL uit de serie INITIAAL
Materiaal: Massief staal
Afmetingen: 22,5h x 36 x 8 cm
Prijs: op navraag

Ger Viegers

Ger Viegers

Is autodidact en werkt sinds 1980 als beeldhouwer maakt sculpturen in hout, steen en brons en zijn geïnspireerd op de vele vormen die de natuur prijsgeeft.

referentie #13
Titel: Zonder titel
Materiaal: Hardsteen
Afmetingen: 130h x 30 x 30 cm
Prijs: prijs in overleg

referentie #12
Titel: Zonder titel
Materiaal: Hardsteen
Afmetingen: 130h x 30 x 30 cm
Prijs: €4.000,-

referentie #52
Titel: Zonder titel no. 36
Materiaal: Hardsteen
Prijs: ntk

Rob de Vries

Rob de Vries

Wonend en werkend in Alkmaar, architect, bouwhistoricus, beeldend kunstenaar.In 1998 cum laude afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool van de Kunsten.Mijn werk als beeldend kunstenaar wordt steeds meer architectuur, de kunst is ruimtelijker, constructiever. In mijn gebouwen zit steeds meer kunst.
In Hortus Alkmaar staan straks langs het water twee objecten cederhout. De plek, de zon en wind, de zwarte kracht bepalen dat het steeds andere bouwwerken worden en hoelang ze blijven staan. We zien wel.

www.robdevrieswerk.nl

referentie #49
Titel: Staketsel
Materiaal: Western red ceder balkjes
Afmetingen: grondvlak 400 x 400 cm
Prijs: op navraag

Anneke de Witte

Anneke de Witte

1Het landschap en de natuur zijn een belangrijke inspiratiebron binnen mijn werk; de invloed van de mens op het landschap naast de kosmische verbondenheid als je je erin begeeft. Het beleven van de oorsprong en de geschiedenis van je eigen zijn en de wereld om je heen. Anneke studeerde aan Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te ’s-Hertogenbosch 1978-1983.

www.annekedewitte.nl

referentie #50
Titel: ARCHES naar BOCCIONI 2
Materiaal: Keramiek
Afmetingen: 85 cm hoog
Prijs: €1.950,-

referentie #53
Titel: ARCHES naar BOCCIONI 1
Materiaal: Keramiek op cortenstaal
Afmetingen: 110 cm hoog
Prijs: €3.250,-

Kunst & Kas

  • Hans van Marwijk