Laden
a

De tuin

De Collectie

De Collectie

 

Hortus Alkmaar is een door de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) geaccrediteerde botanische tuin met levende collecties, een natuurhistorische collectie (herbarium) en een bibliotheek met etnobotanische informatie en pharmacopeia uit een groot aantal landen.
Deze collecties geven uitdrukking aan de verbinding van de mensheid met de natuurlijke wereld door middel van documentatie, onderzoek en literatuur.

Planten die op het terrein en in de kassen groeien, evenals planten die als zaden zijn opgeslagen, vormen de levende collecties in de tuin. De collectie bestaat voor het overgrote deel uit planten die een medische toepassing hebben, hadden dan wel de basis vormden voor afgeleide medicijnen. Het is de grootste goed gedocumenteerde collectie planten met geneeskrachtige eigenschappen van Nederland en waarschijnlijk West-Europa. De collectie omvat planten uit alle werelddelen.

Individuele planten binnen deze collecties worden gekweekt voor esthetische doeleinden, educatie, onderzoek en/of natuurbeschermingsinspanningen.

Hortus Alkmaar conformeert zich aan nationale en internationale bepalingen ten aanzien beschermde soorten (Cites), het Verdrag inzake Biologische Diversiteit (CBD), en het gebruik van genetische bronnen (Nagoya protocol).

Hortus Alkmaar streeft ernaar een welkome, diverse en inclusieve ruimte te bieden. Onze collecties ondersteunen wetenschappers, tuinbouwers, farmaceuten, kunstenaars en anderen.

--

Wees welkom in onze kleurrijke, educatieve botanische tuin met geneeskrachtige planten, (ijs)vogels, vissen en nog veel meer. Maak het mee!