Laden
a

Over ons

De tuingidsen

Laat je rondleiden

Onze tuin is een schatkamer van bijzondere planten. Vele hebben een geneeskrachtige werking. Het is enorm interessant om met een tuingids door de tuin te gaan en de bijzondere verhalen te horen over planten nu en in de geschiedenis. Je mag ze voelen, ruiken en soms zelfs proeven. Leuk om te doen met familie, een groepje collega’s of vrienden.

Een groep van zo’n 20 tuingidsen staat klaar om je mee te nemen op een ontdekkingstocht in de enige botanische tuin in Alkmaar.

Meer weten? Info@hortusalkmaar.nl en tel. 072 5669639.

Blog van Ger Augustus, tuingids en tuingids in Hortus Alkmaar

Adem in – adem uit

De bekende bolgewassen, sneeuwklokje, narcis, krokus, hyacint, hebben de primeur in mijn tuin. Ze fleuren de ietwat kale tuin op. Als de aandacht voor deze planten verslapt valt het oog op Gevlekt longkruid. Het groene blad bevat ietwat lichte ronde vlekken. In het verleden is daar een verband gelegd met de longen. Hiermee is meteen de naam verklaard. Nu gaan de bloemknoppen open. De bloemknoppen zijn roze en kleuren tijdens het opengaan langzaam purper en blauw. Dat komt door een pigment. Dat geeft ook de veroudering aan. De blauwe bloemen produceren weinig nectar en meestal ook geen stuifmeel meer. Insecten ontdekken het verschil gauw. Blauwe bloemen kent dan ook weinig bezoekers. Als u oog in oog komt te staan met een veldje longkruid is het een aangename ontspanning bij voldoende warm weer om de bloem bezoekende insecten te volgen en waar te nemen of ik gelijk heb. In de Hortus heb ik hoofdzakelijk te maken met hommels, die van bloem naar bloem trekken op zoek naar voedsel. Is het geduld wat minder, dan kunt u ook de blaadjes plukken en verwerken in de salade. De bloemetjes kunnen yoghurt en kwark opsieren. Kortom blad en bloem zijn eetbaar. De bladeren lossen slijm op en verzachten ontstoken slijmvliezen. Na de bloei blijft het groene blad laag bij de grond nog lang zichtbaar. Uiteraard is het niet de bedoeling in de Hortus bloem en/of blad te plukken. Gevlekt longkruid is een verwilderde tuinplant. Het kan zomaar zijn dat u haar tijdens een boswandeling ontmoet. Plukken staat vrij. Planten hebben een enorm herstellingsvermogen en Gevlekt longkruid handhaaft zich met overtuiging in mijn tuin en ook in de Hortus.

Ger Augustus, vrijwillig tuinman in de Hortus Botanicus Alkmaar.

 

 

 

Meer over ons

Mail ons info@hortusalkmaar.nl

Wees welkom in onze kleurrijke, educatieve botanische tuin met geneeskrachtige planten, (ijs)vogels, vissen en nog veel meer. Maak het mee!