Laden
a

Over ons

Het team

Het team van Hortus Alkmaar

Het team van de hortus bestaat uit vijf betaalde parttimers (ongeveer 3 fte), een onbezoldigde teamleider en een paar onbezoldigde coördinatoren. Samen regelen ze de horeca, de winkel, de vrijwilligers en het rooster.

Ongeveer 100 vrijwilligers helpen het werk uit te voeren. Er is een tuinteam, een team van tuingidsen, een winkelteam en een horecateam. Allemaal samen zorgen ze ervoor dat Hortus Alkmaar kan bieden wat ze haar bezoekers wil bieden: verwondering, schoonheid, rust, nieuwe kennis over de natuur, over gezondheid en duurzaamheid, natuurlijk gezelligheid en vriendelijkheid.

Erik ten Winkel

Penningmeester, teamleider

In 2018 werd ik penningmeester van het bestuur van Hortus Alkmaar. Mijn brede ervaring als ondernemer, achtergrond als bioloog en kennis van planten maakte ik, voordat ik er erg in had, met veel inzet en plezier de dagelijkse leiding van de stichting op me nam.

Ik heb een brede interesse en ben naast bioloog ook gepromoveerd in de wiskunde en natuurwetenschappen. Hoewel Hortus Alkmaar een stichting is, voel ik me er met mijn ondernemersachtergrond als een vis in het water. Allerlei grote en kleinere projecten pak ik aan met het team en de vrijwilligers.

Voor mijn tijd bij de hortus richtte ik met een partner onderzoeksbureau AquaSense op. Ook was ik partner en eigenaar bij diverse bedrijven in de automatisering, de aquacultuur en was Chief Technology Officer bij een internationaal ingenieursbureau. Na de verkoop van deze bedrijven gaf ik vanaf mijn 55e adviezen op het gebied van waterzuivering en aquacultuur in Zuid-Amerika en Azië.

Sipke Gonggrijp

Tuinman, collectiebeheerder

Het is een eer om hier te mogen werken. Een botanische tuin is heel bijzonder, want er zijn er niet zo heel veel in Nederland. Daarnaast hebben we een fantastisch team van medewerkers en vrijwilligers. Met het nieuwe tuinteam zijn we een nieuwe koers gaan varen. Er is een goede samenwerking, en we hebben meer structuur in de tuin gebracht. We hebben een unieke collectie geneeskrachtige planten.

Informatievoorziening vind ik heel belangrijk. Er zijn overal informatiepanelen en bordjes gekomen. We kijken zoveel mogelijk door de ogen van het publiek. We krijgen daarop van het publiek hele positieve reacties.

Annelies van der Linde

Tuinvrouw, kaschef

Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk want ik geniet erg van onze botanische tuin. Elk jaar zie je weer hoe mooi de hortus is geworden door alle werkzaamheden die we uitvoeren. ‘Wie zaait zal oogsten’! De werkzaamheden zijn erg afwisselend en er zit altijd uitdaging in. Ook word ik blij van alle vrijwilligers, die altijd met veel plezier hun werkzaamheden komen doen in onze tuin.

Mijn werkzaamheden bij de hortus zijn het coördineren van de vrijwilligers voor hun werk in de tuin, tuinwerkzaamheden, het beheer van onze zadencollectie, het zaaiwerk, het opkweken van planten, het oogsten en schonen van onze eigen zaden, de plantverkoop, de verkoop van de zaden in de winkel, onze zadenwebshop, ook het onderhoud van de Ondernemerstuin.

Peter Stoop

Tuinman, Waterkwaliteit en onderzoek

Mijn hobby is mijn werk geworden bij de hortus. Als vrijwilliger heb ik onder meer de vijvers onderhouden en dat doe ik nu nog steeds. Ook groot onderhoud, klussen en het biologisch certificaat vallen onder mijn taken. De ijsvogel, de waterplanten en de vleesetende planten hebben ook mijn aandacht.

Waltraud Bouman

Hoofd Horeca en gastvrouw

Hortus Alkmaar heeft een mooie ambiance,
de kleuren en geur van de bloemen zijn
voor mij bij binnenkomst prikkels van energie.
Het is een unieke, bijzondere tuin.

De organisatie en de planning van de horeca is mijn taak. Ook werk ik als medewerkster in het KasCafe.

Dat is een mooie plek om bezoekers blij en gastvrij te ontvangen, voor een kop koffie en bijvoorbeeld verjaardagen, bruiloften partijen, personeelsfeesten. Alles kan. Wij staan voor u klaar. Het zou geweldig zijn u hier in de Hortus te ontmoeten. Uw Gastvrouw Waltraud Bouman.

Anita Veldman

Roostermaker en meer

Ik geloof in de kracht van de natuur om ons welzijn te bevorderen. Met het plannen van het rooster voor de gastvrouwen/-heren, het beheren van e-mails en het helpen in de tuin draag ik bij aan het behoud van onze groene schatten en het verspreiden van bewustzijn over geneeskrachtige planten en natuurlijke schoonheid.

Het is een voorrecht voor mij om bij Hortus Alkmaar te werken, omdat het aansluit bij mijn liefde voor tuinieren, natuurbehoud en gezondheid. De kennis van het gepassioneerde team brengt mij veel inspiratie en plezier.

Willy Dekker

Vrijwilligerscoördinator

Als mensen-mens heb ik de rol gekregen om een luisterend oor te bieden aan alle vrijwilligers.  Het is belangrijk dat de procedures rondom het werken in de hortus soepel verlopen en daar draag ik mijn steentje aan bij. Ben ook vliegende keep, waar nodig! 

De tuin is voor mij een oase van natuurpracht, rust, en inspiratie, een klein paradijs, voor onszelf en onze gasten! 

Mieke Klerk

Educatie en Projecten

Al vanaf het begin ben ik betrokken bij Hortus Alkmaar, de laatste jaren vooral voor Educatie en Projecten. Ik vind het heel leuk en belangrijk om kinderen de natuur te laten ontdekken. Onder de naam Natuurgids Alkmaar coördineer ik de natuureducatie voor Alkmaarse basisscholen samen met tientallen aangesloten natuurorganisaties. Ook bij de hortus zelf hebben we mooie natuurlessen opgezet. Daarnaast voer ik projecten uit, zoals Steenbreek, om de Alkmaarders te stimuleren de stenen in hun tuin te vervangen voor planten.

Meer over ons

Mail ons info@hortusalkmaar.nl

Wees welkom in onze kleurrijke, educatieve botanische tuin met geneeskrachtige planten, (ijs)vogels, vissen en nog veel meer. Maak het mee!