Laden
a

Steun hortus alkmaar

Schenken en nalaten

Schenken en belastingvoordeel

Met een schenking aan Hortus Alkmaar steunt u niet alleen het voortbestaan van de tuin en ons werk voor gezondheid, klimaat en biodiversiteit, maar kunt u ook profiteren van een belastingvoordeel. Dat voordeel kan zowel van toepassing zijn bij een eenmalige schenking als bij een periodieke schenking.

De Stichting Hortus Alkmaar heeft de ‘ANBI’-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). De belastingdienst stimuleert het zelfs om onze instelling te begunstigen met een schenking. Denkt u daarom ook eens bij het opmaken van uw testament aan onze stichting, die als ANBI-instelling een totale vrijstelling van successierechten geniet.
Bankgegevens: NL78RABO0163822727 t.n.v. Stichting Hortus Alkmaar.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@hortusalkmaar.nl

Periodieke schenking

Besluit u om ieder jaar een schenking te doen aan de Stichting Hortus Alkmaar, dan wordt dit een ‘periodieke schenking’ genoemd.

De belastingvoordelen zijn dan groter. Mocht er namelijk minimaal vijf jaar achter elkaar een bedrag geschonken worden, dan is dit bedrag geheel aftrekbaar. Tevens is er geen minimum of maximum verbonden aan het bedrag. Een periodieke schenking moet vastgelegd worden in een overeenkomst, die wij u kunnen aanbieden.

Eenmalige schenking

Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek hanteert de belastingdienst een zogenaamde ‘drempel’ van 1% van het verzamelinkomen.

Tel voor uw belastingaftrek alle gelden bij elkaar op die u heeft geschonken gedurende het belastingjaar. Het bedrag dat boven deze 1% komt van uw verzamelinkomen is dus aftrekbaar met een maximum van 10%.

Hoeveel betaalt de fiscus mee?

Afhankelijk van het verzamelinkomen kan de fiscus tot 52% mee betalen. Aan u de keuze. Aan wie geeft u uw geld liever? Aan de belasting of aan een instelling die zich zonder overheidssubsidie sterk maakt voor ons natuurlijk erfgoed? Hieronder een overzicht van de belastingaftrek (2023) bij een eenmalige schenking:

bij een bruto jaarinkomen tot € 73.031 – 36,93 %
bij een bruto jaarinkomen ≥ € 73.031 – 49,50 %

Als u bijvoorbeeld € 1000,- schenkt, bij een belastingschijf van 49,5% kost uw schenking van € 1000,- u uiteindelijk maar €550,- .

Nadere informatie over schenkingen kunt u opvragen via: penningmeester@hortusalkmaar.nl

Onze doelstelling en financiële info

Kijk voor onze doelstellingen en financiële informatie op onze ANBI-pagina

Meer over help Hortus Alkmaar

Help jij ons met ons werk voor gezondheid, vergroening, biodiversiteit en educatie?
Wees welkom in onze kleurrijke, educatieve botanische tuin met geneeskrachtige planten, (ijs)vogels, vissen en nog veel meer. Maak het mee!