Laden

De tuin

Steenbreek

Stenen eruit, groen erin!

Onder de naam Steenbreek Alkmaar organiseert Hortus Alkmaar acties om  inwoners van Alkmaar te stimuleren hun tuin groen aanleggen. Minder stenen en meer groen in je tuin zorgt dat water makkelijk in de grond zakt en is goed voor insecten, vogels en vlinders. Steenbreek Alkmaar werkt in opdracht van gemeente Alkmaar.

Iedere steen eruit telt. Doe je mee?

Alkmaar doet mee aan NK Tegelwippen

Van 21 maart t/m 31 oktober 2023 wordt het NK Tegelwippen gehouden. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin! Gemeente Alkmaar doet ook mee.

Ga voor een groene tuin

Ons klimaat is zichtbaar aan het veranderen. Hoosbuien, warmte en aanhoudende droogte, wij kunnen allemaal ons steentje bijdragen om dit tegen te gaan!
Een groene, watervriendelijke tuin zorgt voor verkoeling op warme dagen. Het regenwater kan goed in de grond zakken, zodat je tuin niet vol water komt te staan. Een groene tuin is bovendien een levende tuin; goed voor insecten, vlinders en vogels. In een groene tuin valt veel te genieten.

Voor meer informatie, vragen of ideeën voor acties kunt u contact opnemen met: Mieke Klerk, coördinator Steenbreek Alkmaar, 06-13789136, steenbreek@hortusalkmaar.nl.

Partners van Steenbreek Alkmaar

Voor de activiteiten richting bewoners werken wij o.a. samen met de volgende organisaties:

 • De ecologische tovertuin
 • De Groene Route – duurzaam werkende tuinen en kwekerijen in NH
 • De Tuinstek
 • Groei&Bloei
 • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
 • Hortus Alkmaar
 • Jeanine Jonker – tuincursussen en advies
 • Kennemer Wonen
 • Kwekerij Meijer
 • Kwekerij Nico Zonneveld
 • Kwekerij Weigelia
 • Stadswerk072
 • Tuinvrouwen Alkmaar
 • Van Alckmaer voor Wonen
 • Wijkcentra
 • Woonwaard

Handig overzicht met tuintips van Steenbreek

Stichting Steenbreek heeft handige tuintips bij elkaar gezet. Wil je meer weten over de bodem, ontstenen of hoe je vogels naar je tuin lokt? Neem een kijkje bij de tuintips.

Tuintips van Lodewijk Hoekstra

De bekende tuinman Lodewijk Hoekstra heeft 7 filmpjes gemaakt met praktische tips voor de tuin. Met deze filmpjes kun je direct aan de slag. Benieuwd naar de tips van Lodewijk Hoekstra?

Favoriete tuintips van Alkmaarders

Alkmaarse tuinbezitters hebben ons hun favoriete tuintip opgestuurd. Bekijk ze hieronder!

Gratis online cursus: Aan de slag met een levende tuin

Wil je aan de slag in de tuin, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? We hebben een oplossing. Samen met duurzaam tuinontwerper Anne Wieggers heeft IVN de online cursus ‘Een levende tuin’ ontwikkeld.

Na vijf online modules weet je hoe je je tuin kunt omtoveren naar een fijne plek voor jezelf, planten en dieren. De e-learning neemt je mee van het maken van een plan tot onderhoud en zit vol praktische tips.

Tuinenroute in het Rembrandtkwartier

Bewoners van het Rembrandtkwartier hebben een wandelroute gemaakt langs mooie, biodiverse en inspirerende (voor)tuinen in de wijk.

Tuinen die met zorg zijn aangelegd. Waar de liefde voor het groen uitspringt. Tuinen met een verhaal. Tuinen die een lust voor het oog zijn. Maar vooral tuinen die iets bijzonders bieden aan vogels, vlinders en bijen. Met vernuftige oplossingen voor de afwatering van regenwater en die koelte bieden in de hete zomers.

Download de wandeling hier. Wij wensen je veel groene inspiratie!

Voordelen van een groene tuin

 • Groen neemt water op, zo wordt het riool minder belast.
 • Groen verlaagt de concentratie fijnstof.
 • Groen geeft schaduw en verkoeling.
 • Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten, dieren.
 • Groen zorgt voor minder omgevingsgeluid.
 • Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn.

Tips om zelf aan de slag te gaan

Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Hoe kun je jouw tuin heel eenvoudig en onderhoudsvriendelijk groen maken? Je hoeft echt geen groene vingers of heel veel tijd of geld te hebben om te tuinieren. Belangrijk is om te kijken wat het beste bij jou past. Hoeveel tijd heb je, heb je groene vingers en waar wil je de tuin voor gebruiken?

Stenen eruit!
Probeer in de tuin zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Maak bijvoorbeeld een geveltuintje voor het huis of een border in de achtertuin. De opsluitrand bij de border kun je maken van de weggehaalde tegels, dat scheelt weer geld. Vervang voor het planten altijd wel eerst het bestratingszand door tuinaarde zodat de plant beter voedingsstoffen kan opnemen.
Vang regenwater op
Met het plaatsen van een regenton kun je zelf in de tuin zelf regenwater opvangen. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin)planten als het even niet regent. Bovendien komt het schone regenwater dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet onnodig gezuiverd te worden.
Lok dieren naar je tuin
Of je nu een kleine of grote tuin hebt, overal is het mogelijk om meer dieren te lokken. Plaats bijvoorbeeld vogelhuisjes, vleermuis- of vlinderkasten of bijen- en insectenhotels. In het najaar en in de winter is het goed om op een paar plekken bladafval en afgestorven plantenresten te laten liggen. Dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap.
Ga moestuinieren
Al op een vierkante meter kun je moestuinieren. Je eigen eten verbouwen, zodat je weet wat je eet. Er zijn heel veel soorten groenten en kruiden verkrijgbaar. Het is ook leuk om samen met de kinderen een kruidentuintje aan te leggen. In een grotere moestuin kun je kiezen voor fruitbomen of fruitstruiken.
Kies makkelijke planten
Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van eenjarige. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. De bodem droogt minder snel uit, dus je hoeft ook minder water te geven. Bomen zorgen voor verkoeling en geven privacy.
Maak je dak groen
Een plat dak op je huis, veranda, garage of schuur maak je groen door er bijvoorbeeld een sedumtapijt op te leggen. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het trekt ook dieren aan, zorgt voor verkoeling en isolatie en kan regenwater beter vasthouden wanneer het hard regent.
Makkelijk onderhoud
Ondanks dat een groene tuin makkelijk is in onderhoud, blijft enig onderhoud nodig. Geef dus water indien nodig en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als je dat in het begin goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst. Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. En uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Mieke Klerk, coördinator Steenbreek Alkmaar, 06-13789136, steenbreek@hortusalkmaar.nl

Meer over de tuin

Onze historie, collectie, visie en missie, de ijsvogelhut, onze rondleidingen en onze biodiversiteit.
Wees welkom in onze kleurrijke, educatieve botanische tuin met geneeskrachtige planten, (ijs)vogels, vissen en nog veel meer. Maak het mee!