side-area-logo

Steenbreek Alkmaar

Steenbreek in Nederland

samen voor meer groen in de buurt

Tips om zelf aan de slag te gaan

Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Zijn al die tegels wel echt nodig? Hoe kun je jouw tuin heel eenvoudig en onderhoudsvriendelijk groen maken? Je hoeft echt geen groene vingers of heel veel tijd of geld te hebben om te tuinieren. Belangrijk is om te kijken wat het beste bij jou past. Hoeveel tijd heb je, heb je groene vingers en waar wil je de tuin voor gebruiken?

Probeer in de tuin zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Maak bijvoorbeeld een geveltuintje voor het huis of een border in de achtertuin. De opsluitrand bij de border kun je maken van de weggehaalde tegels, dat scheelt weer geld. Vervang voor het planten altijd wel eerst het bestratingszand door tuinaarde zodat de plant beter voedingsstoffen kan opnemen.

Met het plaatsen van een regenton kun je zelf in de tuin zelf regenwater opvangen. Zo heb je altijd een voorraad water voor je (tuin)planten als het even niet regent. Bovendien komt het schone regenwater dat je opvangt niet extra in het riool terecht en hoeft dus niet onnodig gezuiverd te worden.

Of je nu een kleine of grote tuin hebt, overal is het mogelijk om meer dieren te lokken. Plaats bijvoorbeeld vogelhuisjes, vleermuis- of vlinderkasten of bijen- en insectenhotels. In het najaar en in de winter is het goed om op een paar plekken bladafval en afgestorven plantenresten te laten liggen. Dieren halen hier de hele winter voedsel uit of kiezen het als plekje voor hun winterslaap.

Al op een vierkante meter kun je moestuinieren. Je eigen eten verbouwen, zodat je weet wat je eet. Er zijn heel veel soorten groenten en kruiden verkrijgbaar. Het is ook leuk om samen met de kinderen een kruidentuintje aan te leggen. In een grotere moestuin kun je kiezen voor fruitbomen of fruitstruiken.

Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhoudsvriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van eenjarige. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. De bodem droogt minder snel uit, dus je hoeft ook minder water te geven. Bomen zorgen voor verkoeling en geven privacy.

Een plat dak op je huis, veranda, garage of schuur maak je groen door er bijvoorbeeld een sedumtapijt op te leggen. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het trekt ook dieren aan, zorgt voor verkoeling en isolatie en kan regenwater beter vasthouden wanneer het hard regent.

Ondanks dat een groene tuin makkelijk is in onderhoud, blijft enig onderhoud nodig. Geef dus water indien nodig en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als je dat in het begin goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst. Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. En uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug.

Meer inspiratie nodig?

Voor tips bij de aanleg van een groene tuin of het maken van een beplantingsplan, kun je natuurlijk altijd terecht bij tuincentra en hoveniers. Zij vertellen graag meer welke planten goed zijn voor een groenblijvende en diervriendelijke tuin.
Links naar interessante websites:

Aan de slag in je eigen tuin (NederlandZoemt)
Tuinieren voor vlinders (Vlinderstichting)
Vogels in mijn tuin (Vogelbescherming) 
Alles over een watervriendelijke tuin (Hoogheemraadschap)
In 4 stappen naar een groene zorgeloze tuin (Huisje Boompje Beter)
Samen voor meer groen in de buurt (Operatie Steenbreek) 

Het najaar: een goed seizoen om te planten (Vergeten seizoen)

Heb je zelf een idee voor je tuin of buurt?

Wil je zelf ook aan de slag om je tuin groener te maken? Of heb je met je buren een idee voor meer groen? Neem gerust contact op.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Mieke Klerk, coördinator Steenbreek Alkmaar, 06-13789136, steenbreek@hortusalkmaar.nl